Afdrukken
PDF
apr
27

Indrukwekkend startschot in Vilnius


Vilnius13 Vilnius- De deelnemers van de Napoleonstocht zijn vrijdagmiddag ontvangen in de binnenstad van Vilnius. Tijdens de officiele ceremonie houdt de burgemeester van Vilnius een toespraak. Er is veel belangstelling onder burgers en pers.

Aan het eind van de ochtend arriveert de crew op een parkeerplaats net buiten Vilnius. Daar wordt gewacht op de politie die de groep escorteert richting het centrum van de stad. Een aantal grenadiers gekleed in negentiende-eeuwse kledij voegt zich bij de groep. Met zeven paarden en twee koetsen vertrekken de grenadiers, crew en Napoleon naar de grote markt in het centrum van Vilnius. Bij de stadspoort The Gate of Dawn, die Napoleon tweehonderd jaar geleden bezocht, wordt gewacht tot de stoet compleet is. Dit keer gaat Napoleon wel onder de stadspoort door, in tegenstelling tot tweehonderd jaar geleden. Een heraut blaast op zijn trompet en kinderen dansen in negentiende-eeuwse kledij, hetgeen voor een feestelijk karakter zorgt.Vilnius01 Vilnius08 Vilnius13
Vilnius05 Vilnius06

Rond het middaguur is een officiele ceremonie op de grote markt in het centrum van Vilnius. Hier houdt de burgemeester van de stad een toespraak over de geschiedenis van Napoleon met betrekking tot de stad. Onder belangstelling van ongeveer tweehonderdvijftig mensen vertelt hij de legende dat Napoleon de Saint Ann Church wilde meenemen naar Frankrijk. Om die reden overhandigt de burgemeester een foto van de Saint Ann Church aan Napoleon.

Vilnius03 Vilnius02

Na afloop van de toespraak worden de leden van de Napoleonsreis en de nationale pers ontvangen in het stadhuis van Vilnius waar de burgermeester de crewleden bedankt voor hun initiatief. Bij deze bijeenkomst is een oud familielid van een Franse soldaat aanwezig. De vrouw is onder de indruk van alle gebeurtenissen en wordt emotioneel als zij over de geschiedenis van haar familie vertelt.

Rond drie uur in de middag vertrekt de groep richting de stad Vievis. Vanaf daar trekt de groep morgen verder. 2. Vilnius-map

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen