Afdrukken
PDF
apr
29

Een korte afstand met een verrassende bestemming


28april8 640x427 Kalvarije- Het konvooi van de Napoleonsreis verplaatst zich vandaag vanaf Galiava richting Kalvarije. Een afstand van 68 kilometer. Gisteravond is tijdens de vergadering afgesproken dat de afstand van vandaag korter moet zijn dan de voorgaande dagen.

De paarden zijn moe en ook de crew heeft een rustig dagje verdiend. Afgelopen nacht zijn de paarden uitgebroken en moesten de Koetsenkeerls om vier uur uit bed om de paarden terug te halen. Een aantal mensen uit de buurt hielpen hen om de dieren te vangen.

Om zeven uur wordt er ontbeten en een uur later vertrekken Harry Mulder en Gerrit Haakmeester naar de eerste stopplek in Alzulu Buda. Tijdens de rust worden de paarden voorzien van drinkwater en een kleine wasbeurt. Na een halfuurtje vertrekt de groep richting Marijampolé, een stad met niet meer dan 25.000 inwoners. Tweehonderd jaar geleden trok Napoleon ook door deze stad met paard en wagen. Omdat er toentertijd sneeuw lag kwam Napoleon niet vooruit met zijn koets. In Marijampolé kocht Napoleon een slee van een reiziger zodat hij zijn tocht naar Parijs voort kon zetten. De Franse keizer stuurde een koerier op weg naar Warschau, met de opdracht om daar paarden te kopen. Dit was een slimme tactiek van Napoleon: zo kon hij direct nieuwe paarden voor zijn koets spannen zodat hij geen vertraging op zou lopen.

Halverwege de middag komt het konvooi aan op de eindbestemming. Er wordt een geschikte plek gezocht waar de vrachtwagen kan staan en de paarden kunnen grazen. In het buitengebied van Kalvarije staat een verlaten huis. De crew besluit om de tuin van het huis om te bouwen tot rustplek voor de paarden. De vrachtwagen wordt uitgeladen en er wordt een lunch bereidt. Na een uurtje is het tijd om wat te ontspannen: een deel van de groep gaat zwemmen in het nabij gelegen meer.

Karin van der Meul en Hedy Hempe, de journalisten die in opdracht van Twente live een week lang met ons meereizen, bereiden het avondeten. Tijdens het eten wordt de dag geëvalueerd en worden afspraken gemaakt over de volgende dag. Na het eten is het tijd voor wat ontspanning en wordt er gezellig geproost op de volgende dag.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen