Afdrukken
PDF
mei
10

De grens over


120511 SJVB 10 mei Gerrit en Hein op de bok 640x427 Polen-Duitsland : Boleslawiec - Görlitz - Bautzen. Na de laatste Poolse nacht werd om half zes opgestaan, werd ontbeten en de paarden beslagen en tegen acht uur werden Bon en Aparte aangespannen voor de koets voor het eerste traject. Om half elf was er een paardenwissel en tegen 12.00 uur werd de Pools-Duitse grens bereikt.

Het is natuurlijk niet mogelijk met de koets de autobaan en dus de grote grensovergang over te gaan en daarom werd gebruik gemaakt van de oude grensovergang bij Görlitz : dwars door de stad en bij de grens werd het konvooi opgewacht door journalisten van de Dresdener Zeitung en twee vertegenwoordigers van de Nederlandse Ambassade. Sander en Erwin van de afdeling MBSO van de ambassade zorgden voor een mooie ontvangst en gaan het konvooi de komende 4 dagen begeleiden. Tegen een uur werd een idyllisch landelijk plekje opgezocht voor een pick nick in de omgeving van Niederbacht en in de schaduw van de bomen werd de lunch gebruikt. In Würsen waar Napoleon eens de Tsaar verslagen heeft, vond voor het konvooi een ontvangst plaats met de heemkundegroep, er werden groepsfoto's gemaakt en interviews voor de lokale radio afgenomen.

120511 SJVB 10 mei bezoek Grebocice groep 640x427 120511 SJVB 10 mei bord achter op de koets 640x427 120511 SJVB 10 mei picknick onderweg 640x427
120511 SJVB 10 mei  geschenk napJoost 427x640
Foto's: Sjoerd Jan van Bremen

In Bautzen aangekomen moest het konvooi over zwaar terrein en over een noodbrug. "Op hoop van zegen"werd deze barriere met succes genomen. De paarden werden tegen zeven uur naar een manege net buiten Bautzen gebracht en was er gelegenheid om uit te puffen van een dag waarop bijna 100 KM afgelegd was. De trailer werd nog even bijgewerkt, want telkens wanneer er weer een plaats gepasseerd wordt die op de grote afbeelding op de trailer staat, wordt er een groot kruis aangebracht zodat direct te zien is hoe de laatste stand is. De crew brengt hierbij een groet aan partners, kinderen en kleinkinderen, met dank voor de goede wensen en steun tijdens de reis. De tocht gaat van Bautzen via Dresden naar Leipzig en daar horen we de volgende dagen zeker meer over.
Tweehonderd jaar geleden is Görlitz meermaals het toneel geweest van gevechten tussen de Grande Armee en de legers van de Russische Tsaar Alexander I. Aan de Obermarkt 29, een van de mooiste barokhuizen van Görlitz, hangt in de hal een gedenkplaat van de bezoeken van de Tsaar en van keizer Napoleon Bonaparte maar ook van de Pruisische Koning Wilhelm III. Het huis heeft een groot balkon en van daaruit namen de heersers meestal een inspectie van de troepen af. De laatste keer, op 24 augustus 1812 was Napoleon weer in dit huis en werden alle Franse troepen bij stromende regen teruggetrokken. Op dat moment waren er 50.000 soldaten in de stad.

Smogorni-Meaux, Boleslawiec – Görlitz, etappe 10 mei, 15e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen