Afdrukken
PDF
mei
11

Koninklijk onthaal en een glas wijn


120511 einweihung-gedenktafel napoleon in Bautsen Duitsland. Bautzen –Dresden - Meissen. Een lange dag vandaag. Er werd om half zes opgestaan met de bedoeling op alle gemak de zaken voor vandaag voor te bereiden, maar toen de route beter werd bekeken werd in er toch maar direct vertrokken. De dravers Bon en Apart werden als eerste aangespannen en na 20 KM kwamen de 'vosjes' Lodewijk en Napoleon voor de koets op weg naar Dresden.

Halverwege, in Pilnitz werd een picknickstop ingepland en werden enkele hoefijzers vervangen. Tegen twee uur s'middags werd Dresden bereikt en Sander en Erwin van de Nederlandse Ambassade navigeerden het konvooi door de meer dan drukke stad met een half miljoen inwoners. Voor de poorten van Dresden vond in augustus 1813 een bloedige slacht plaats van 130.000 Franse soldaten tegen 130.000 Russische en Pruisische soldaten. Napoleon won en nam 11.000 krijgsgevangenen mee.
Het was ook met de koets nu in 2012 een heel avontuur en de trailer kon niet bij de koets blijven, omdat er een viaduct opdoemde dat te laag was. Dus dan maar omrijden en tegen vijf uur in de middag was de trailer weer bij de groep en kon er weer een paardenwissel plaatsvinden. Op deze dag is rond de 90 KM afgelegd en dat was een hele opgave voor paarden en koetsiers. Van Dresden ging het richting overnachtingsplek in Meissen, de stad die zo beroemd is om haar porseleinen figuren. Napoleon is hier in bijna alle winkels in porselein en keramiek te koop.
Overnacht wordt op een Koninklijk landgoed : Weingut Schloss Proschwitz van de Prinz Zur Lippe. Het kasteel staat vlak bij de kerk en ligt 300 meter van de rivier de Elbe af. Hier zijn goeie sanitaire voorzieningen en kan worden gewassen en weer eens van kleren worden gewisseld. De crew is gastvrij onthaald door de familie Zur Lippe en er was een ontvangst met de Wijnkoningin van 2012. Er staat een maaltijd te wachten en natuurlijk een paar geweldige glazen excellente wijn !
Morgen staat het traject Meissen – Leipzig op het programma dus uitslapen is er voorlopig niet bij.....
Ook Napoleon had tijdens zijn terugreis niet altijd de gelegenheid zich te wassen en schone kleren aan te trekken. De grote keizer kreeg bij een tussenstop in Kovno in Polen de gelegenheid zich te wassen en van ondergoed te wisselen. Roustam Raza, een Mammeluk, de Turkse keizerlijke begeleider, gaf het oude hemd, onderbroek en kousen aan de herbergier om weg te doen, deze onderkleding werd echter door de aanwezige gasten gegrepen en werden verknipt en uitgedeeld aan de plaatselijke bewoners, die ze bewaarden als heilige relikwieën. We nemen aan dat dit niet zo gauw zal gebeuren met het ondergoed van de onze crew.....

120511 napoleonindresden14dec1812g

Smogorni-Meaux. Etappe 11 mei, Bautzen - Dresden - Meissen. 14e dag van de tocht. RM

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen