Afdrukken
PDF
mei
18

Op het randje en dan Frankrijk in


120518 mei aankomst reitstal 640x427 Duitsland, Landstuhl – Saarbrucken. Het was een hele bijzondere dag vandaag. Het kan natuurlijk ook niet altijd maar voor de wind gaan. Zoals gisteren al gemeld was een van de paarden ziek. Lodewijk had koliek en iedereen in de groep zag dat dit wel eens verkeerd kon aflopen.

De veearts kwam enkele keren langs en de spuitjes om Lodewijk te laten inslapen werden klaargelegd. De hele nacht werd gewaakt bij Lodewijk op de kleine boerderij net voor Worms. De jonge vrouwelijke veearts kwam s'morgens de situatie opnemen en eigenlijk was de beslissing voor het geven van een spuitje al genomen, maar de veearts besliste toch nog 2 uurtjes te wachten. En waar iedereen op zat te hopen gebeurde : Lodewijk begon zich weer te bewegen en kwam weer op de been. Een zucht van verlichting ging door de groep. "Hij eet alweer volop hooi" wist Gerrit blij te melden. Iedereen was erg aangeslagen en het is natuurlijk een behoorlijke domper wanneer bij de laatste kilometers een paard zou moeten worden afgeschreven. Juist nu vlak voor de eindstreep. Want er is vandaag weer een mijlpaal behaald: er zijn inmiddels 2000 KM per koets afgelegd. Met een ziek paard is het voor de andere 4 een zwaardere klus geworden.
120518 mei de openluchtstop Weimar 640x427
Vandaag is een groot deel van het traject met de trailer afgelegd en tegen 18.00 uur kwam het konvooi aan bij Reiterhof Hartungshof in Kleinbitterdorf. De plek ligt ongeveer 10 km van Saarbrücken af en morgen zal via Metz de route worden gevolgd onder langs Saarbrücken. Dat betekent dus Duitsland verlaten en over de grens Frankrijk in. Maar eerst staat voor vanavond een BBQ te wachten en een flinke borrel, want de bikkels moeten even de kans krijgen de spanning van deze dag te verwerken. Vanaf morgen is het begin van het laatste traject rijden met koets, trailer en volgauto's en dan op naar Meaux, waar de barre tocht wordt afgesloten en de crew weer op adem kan komen.
120518 mei Kleinbitterdorf bij saarbrucken 432x500
Saarbrucken is eeuwenlang Frans geweest en ligt heel strategisch aan de rivier de Saar. De stad heeft een heel mooi centrum met vele renaissance gebouwen. Saarbrucken is hoofdstad van de Duitse deelstaat Saarland en werd pas in 1815 Duits nadat Napoleon de oorlog had verloren. De stad stond eeuwenlang onder leiding van de familie Nassau, familie van ons koningshuis. De laatste steenkoolmijn in Saarbrucken gaat in 2012 dicht. De stadsdelen liggen aan beide zijden van de Saar en het centrum ligt 5 km af van de Franse grens. In de tijd van Napoleon en de eeuwige strijd of de stad nu Frans of Duits was,kwam het voor dat binnen een en dezelfde familie de ene zoon opgeroepen werd voor het Duitse leger en de andere voor de Grande Armee. Dat betekende ook dat men niet altijd samen tegen de vijand moest vechten maar soms ook tegen elkaar. De waanzin van de oorlog.

Smorgorni-Meaux, 18 mei, Worms – Saarbrücken, 21 e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen