Afdrukken
PDF
mei
20

De Champagne wacht...


120520 SJVB 20 mei paarden in de wei 640x427 Frankrijk, Metz – Clermont. Vandaag echt een zondag. Eindelijk een dag waarbij niet meer zo strak op de weg hoeft worden gelet en waarbij volop van de natuur kon worden genoten. Een mooi landelijk traject van 83 km door het gebied van de champagne. Paarden en materieel zijn helemaal in orde en de sfeer is helemaal gericht op het eindpunt a.s. woensdag.

Tijd voor een dutje op de stopplaats. Sjoerd Jan kon de crewleden nu eens uitgebreid fotograferen. Er is vandaag pure Hollandse kost uit eigen keuken gegeten. De overnachtingsplek is een parkeerplaats in Clermont-Argonne tussen de spoorlijn en een transportbedrijf. Het is nog 190 km naar Meaux dus alles wijst er op dat het eindpunt op de geplande dag zal worden bereikt.
120520 SJVB de koets onderweg 20 mei 640x427 120520 SJVB 20 mei bennie en Joost truck 640x427

Napoleon pakte tweehonderd jaar geleden de aanleg van wegen in zijn keizerrijk rigoureus aan : steeds zoveel mogelijk kaarsrechte wegen van kerktoren naar kerktoren. Met name bedoeld voor de legers. De belangrijkste wegen werden "Route Empire"genoemd en er kwam een systeem waarbij de wegen werden ingedeeld in verschillende klassen. Parijs-Amsterdam was zo'n keizerlijke route. In elk ingenomen land moest een bestuur komen vanuit Parijs en werd de Franse taal de voertaal. De landen werden in departementen onderverdeeld : provincies van Frankrijk. Zo kreeg Overijssel de naam Departement Bouche d'Yssel ofwel gebied aan de monding van de IJssel. Napoleon voerde de regel van rechts rijden in het verkeer in, bepaalde dat er straatnamen moesten komen en huizen genummerd moesten worden. De mensen hadden in die tijd geen achternamen en werden naar hun ouders genoemd : b.v. Janszoon. Hij stelde een bevolkingsregister in waarvoor eenieder een eigennaam moest opgeven. Deze registers waren met name ook bedoeld voor de oorlogsvoering want dan konden de jongemannen gemakkelijker worden opgeroepen voor de militaire dienst.

Smogorny-Meaux, 20 mei, etappe Metz- Clermont. De 23e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen