Afdrukken
PDF
mei
19

Vive la France


120519 mei sjoerd jan met de paarden 427x640 Duitsland/Frankrijk, Saarbrucken - Verdun - Metz. De grens Duitsland- Frankrijk is vandaag gepasseerd, de laatste fase van de tocht gaat in. Er is een lange dag gemaakt, opstaan om half zes en om acht uur de vliegende start. Er vlogen bijna 100 km weg onder de paardenhoeven. Vanmorgen is vroeg vertrokken van de Reiterhof bij Saarbrucken en er is vier keer een stop gemaakt voor een paardenwissel.

Lodewijk doet weer helemaal mee en heeft vandaag 35 km gelopen. De grens met Frankrijk werd zonder problemen gepasseerd en daarmee reed de koets Lotharingen en het gebied van de Moezel binnen. Het ritje door het centrum van Metz was toch wat ingewikkelder dan gedacht maar met een behulpzame gids kon het richting overnachtingsplaats gaan. Filmopnamen werden gemaakt door een cineast van het Hertogdom Lomabardije en zelfs Twente FM belde voor een interview. Toch fijn dat het thuisfront de reis volgt, dat wordt erg gewaardeerd. Vandaag slechts een buitje en voor de rest zonnig weer. Om 21.00 uur was de aankomst op het landgoed van Graaf Mogador in Gravelotte en vinden de crew en de paarden rust. Hier moet nog gegeten worden, want naast de croissantjes en een heerlijke aardbeientaart in de morgen is er nog niet veel in de magen gekomen. Het laatste traject in Frankrijk is nu nog rond de 270 km naar Meaux en hiervoor staan dus nog 4 dagen.
120521 mei begraafplaats oorlog verdun 640x479
Verdun is een belangrijke stad in de historie en niet alleen die van Napoleon Bonaparte. Hier werd in het jaar 843 het verdrag getekend voor de verdeling van het rijk van Karel de Grote dat het uitgangspunt was voor het ontstaan van Duitsland en Frankrijk. In 1916 vond hier in de eerste wereldoorlog een verschrikkelijke slag plaats waar nog meer doden vielen dan tijdens de Napoleon-oorlog met Rusland in 1812. Het was een klein gebied van 10 x 10 km waar een prestigeslag geleverd werd door België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk waarbij meer dan 700.000 doden vielen in acht maanden tijd. De laatste Franse troepen leverden een geweldige slag onder aanvoering van Napoleon III die weer aan de macht was gekomen. Hij was de neef van de grote Bonaparte. Midden op het slagveld in Verdun staat een groot herdenkingsgebouw en tienduizenden herdenkingskruizen.

Smorgorni-Meaux, 19 mei, Saarbrücken - Metz, 22e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen